SINDS 1994

Terugblik op 2009

Klik hier voor onze foto’s van 2009

9 december 2008: Met een groepstraining begint de voorbereiding op het seizoen 2009. Een paar dagen later vertrekt iedereen naar het Spaanse Calpe voor een eerste van 2 stages.

1 januari: De officiële naam van de ploeg is “Topsport Vlaanderen - Mercator”. De Vlaamse Overheid ondersteunt de ploeg de komende 4 jaar en daar komt Mercator als 2de hoofdpartner bij. Het sponsorcontract loopt voor een periode van minimaal 2 jaar.

9 januari: Tot en met 19 januari zit iedereen opnieuw in Calpe voor de tweede stage. Nikolas Maes, op de sukkel met de knie, ziet zijn voorbereiding wat verstoord. Pech, want in 2008 was hij al lange tijd out door een maagoperatie.

20 januari: Mercator, met hoofdzetel in Antwerpen, is een vooraanstaande verzekeraar in België met focus op Vlaanderen. Naar aanleiding van een wissel aan de top organiseren zij een evenement in de Waagnatie aan de Scheldekaaien in Antwerpen. Op deze gelegenheid, met meer dan 1000 genodigden, stellen ze de nieuwe profploeg Topsport Vlaanderen – Mercator voor aan pers, sponsors en publiek. Met 7 neo-profs in de rangen blijft de ploeg trouw aan haar missie van “opleidingsploeg”.

28 januari: Kenny De Ketele en zijn Duitse gelegenheidsploegmaat Roger Kluge worden derde in de zesdaagse van Berlijn.

1 februari: Met een ploegentijdrit in Ronde van Qatar begint voor onze jongens de competitie op de weg. Op Europese bodem zorgt neo-prof Ben Hermans wat later voor een eerste uitschieter: 6de in de Grand Prix La Marseillaise.

4 februari: Klaas Lodewyck spurt naar de 3de plaats in de openingsrit van de Ster van Bessèges. Enkel de Franse rasspurters Jimmy Casper en Sébastien Chavanel blijven hem voor.

5 februari: Frederiek Nolf wordt niet meer wakker op zijn hotelkamer in Qatar. Het onverwachte overlijden van Frederiek werd ‘s ochtends voor de start van de 5de rit van de Ronde van Qatar vastgesteld. Dezelfde dag nog volgt een aangrijpende herdenkingsplechtigheid in het Ritz-Carlton Hotel in Doha. De ploeg trekt zich meteen terug uit alle competitie.

14 februari: Familie, vrienden, de voltallige ploeg van Topsport Vlaanderen – Mercator en de hele wielerwereld neemt afscheid van Frederiek Nolf. In het gemeentehuis en in de Sint-Michielskerk in het centrum van Kuurne brengen aanwezigen een laatste groet. De zeven renners die met Frederiek in Qatar koersten, begeleiden samen met sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx onze overleden renner - truitje op de kist - in en uit de kerk.

15 februari: Nu is het aan Topsport Vlaanderen - Mercator om stilaan weer wielerploeg te worden, zo zou ook Frederiek het gewild hebben! Droefheid om het verlies blijft, en de herinnering zullen we bewaren.

19 februari: Rit 2 van de Ronde van Algarve gaat over 183,5 kilometer. Preben Van Hecke rijdt er daarvan 175 in de aanval. Hij blijft als laatste over van een kopgroep.

22 februari: Kenny De Ketele heeft eerste zesdaagsewinst bij de profs beet. Samen met de Zwitser Bruno Risi steekt hij de Lotto-zesdaagse van Hasselt op zak.

28 februari: Maarten Neyens wordt 2de in de Beverbeek Classic

1 maart: Kuurne-Brussel-Kuurne, de thuiswedstrijd van onze betreurde renner Frederiek Nolf. Het peloton, met onze
renners voorop, houdt halt bij de woning van Frederiek voor een moment van stilte, herdenking en hulde.

4 maart: Regen, koude, en een gretig peloton maakten van de 192 kilometer lange GP Samyn een zware dobber. Jan Bakelants werd na een sterke wedstrijd 7de.

15 maart: Johan Coenen wint de Omloop van het Waasland in Stekene

28 maart: Op het piste-WK verbetert Kenny De Ketele samen met Dominique Cornu, Maarten Vlasselaer en Stijn Steels het Belgisch record ploegenachtervolging.

29 maart: Kenny De Ketele en Tim Mertens eindigden 4de op het WK-piste, ploegkoers.

1 april: In rit 2 van de KBC Driedaagse De Panne-Koksijde rijden Klaas Lodewyck en 2 medevluchters 184 kilometer in de aanval. In de finale raakt Klaas nog betrokken in een valpartij, met een scheurtje in het kraakbeen van de pols als gevolg.

4 april: Na afloop van rit 5 van de Italiaanse rittenwedstrijd Settimana Ciclistica Lombarda is onze ploeg niet weg te slaan van het podium. Ben Hermans is de beste jongere, Thomas De Gendt reed in de aanval en won de combiné van de dag, de strijdlust, en de intergiro. Op de loodzware slotklim gaf Ben Hermans de Italiaan Danilo Di Luca het nakijken.

5 april: Ben Hermans is beste jongere en 7de in het eindklassement van de Settimana Ciclistica Lombarda.

5 april: Preben Van Hecke kleurt mee finale van Ronde van Vlaanderen. Hij raakt voorop met Quinziato, Chavanel en Devolder. Die laatste gaat solo terwijl Preben en zijn 2 kompanen zich dubbel plooien voor een podiumplaats. Helaas, op amper 1km 200 meter van de finish zijn ze eraan voor de moeite. Als ploeg kunnen we gelukkig zijn: de trui is lang en veel in beeld geweest, en al onze renners reden tot in Meerbeke.

8 april: Klaas Lodewyck is een mannetje met karakter. Met een stevig ingetapete pols gaat hij een week na zijn val van start in Gent-Wevelgem. Ondanks weer een valpartij is hij de enige Belg in een omvangrijke kopgroep. Hij eindigt in een groep die spurt voor de 7de plaats. Straf toch, in deze door wind, regen en koersverloop loodzware Gent-Wevelgem waarin het peloton op meer dan 11 minuten gereden werd.

12 april: Pieter Vanspeybrouck is onze beste man in Parijs Roubaix, hij eindigt 42ste in een grote groep op 6’32” van Tom Boonen.

15 april: Kristof Goddaert grijpt in de Scheldeprijs Schoten naast een hoge uitslag door een valpartij in volle eindsprint. Gelukkig kwam hij er heelhuids uit.

22 april: Ben Hermans en met hem heel Topsport Vlaanderen - Mercator super tevreden na afloop van de Waalse Pijl: Ben eindigt op de muur van Huy – waar zijn naam veelvuldig op het wegdek gekalkt staat - 14de en is eerste Belg.

5-10 mei: Goddaert en Lodewyck zorgen voor ereplaatsen in de Vierdaagse van Duinkerke. Topsport Vlaanderen - Mercator is één van de weinige ploegen die voltallig de rittenwedstrijd uit rijdt.

13 mei: In de Batavus Pro Race krijgt Bart Vanheule op enkele meters van de fninsh het spurtende peloton op zijn nek. Daarbij ook Maarten Neyens die net voor Bart 2de wordt.

26 mei: Ben Hermans (9de) en Jan Bakelants (11de) rijden sterk in de openingsrit van de Ronde van België. En in volle finale rijdt Ben over een kat. Het beestje verdwijnt spartelend in de zijberm van de rijweg en overleeft de aanrijding niet. Sep Vanmarcke, op dat ogenblik nog bij Jong Vlaanderen, blonk uit in een vroege vlucht.

27 mei: De spurt van de 2de rit van de Ronde van België wordt ontsierd door een zware valpartij met Klaas Lodewyck als zwaarste slachtoffer. Hij valt vol op het aangezicht en schuift met fiets en al over de streep. Gevolg: schaafwonden, een spierscheurtje en een hersenschudding.

27 mei: Thomas De Gendt gaat mee in een lange ontsnapping en verovert de bergtrui in de Bayern Rundfahrt.

29 mei: Jan Bakelants eindigt mooi 9de in de koninginnenrit van de Ronde van België

30 mei: 10de plaats in de eindstand van de Ronde van België (Jan Bakelants) en de Bayern Rundfahrt (Thomas De Gendt). Thomas pakt ook de bergtrui.

6-7 juni: Super geslaagd weekend in het Duitse Zwarte Woud en het Zwitserse gebergte, met 2de plaatsen voor Jan Bakelants (zaterdag in de GP Triberg-Schwarzwald) en Ben Hermans (GP du canton d’Argovie, Gippingen).

8 juni: Leuke krantenkoppen: ‘Bakelants en Hermans verbazen! ’ en ‘België heeft nog klimmers met Bakelants en Hermans’.

20 juni: Jan Bakelants wordt 10de in de Ardennenrit en de eindstand van de Ster Elektrotoer.

23 juni: Mercator Topsport heeft een 1.000e vriendschapsverzoek gekregen op Facebook. Jonas Vandevyvere is de 1000ste en ontvangt een wielertruitje van Topsport Vlaanderen - Mercator.

24 juni: Thomas De Gendt is al een tijdje sterk op dreef en wordt beloond met winst in de “Internationale Wielertrofee Jong Maar Moedig I.W.T. “

28 juni: Kristof Goddaert pakt brons op het BK. In de top 10 hebben we verder nog Nikolas Maes (6de) en Ben Hermans (7de). De ploeg toonde zich van bij de start en was steeds mee in belangrijke ontsnappingen.

3 juli: Kristof Goddaert wint het criterium op en rond het grootste marktplein van België, dat van Sint-Niklaas.

10 juli: Stijn Joseph onderging een kijkoperatie met kleine ingreep omwille van een vernauwing in de slagader van de rechterlies.

22 juli: Geert Steurs rijdt zich knap in de kijker in de eerste rit in de Ronde van Saksen. Op een gegeven moment heeft hij 11 minuten voorsprong op het peloton.

25 juli: Ben Hermans wordt mooi 3de in de eerste rit van de Tour de Wallonie. De rit ging van Bogrworm (Waremme) naar Beaufays met onderweg behoorlijk wat klimwerk.

26 juli: Pieter Vanspeybrouck wordt 10de in de slotrit van de Ronde van Saksen maar verliest het jongerenklassement door een lekke band net voor een tussenspurt. In het eindklassement is Geert Steurs 9de.

28 juli: Thomas De Gendt wint in een spurt met 4 de 4e rit in de Tour de Wallonie.

29 juli: Thomas De Gendt eindigt 10de in het eindklassement van de Tour de Wallonie en Topsport Vlaanderen - Mercator steekt de eindzege in het ploegenklassement op zak. Met ploegen als Silence Lotto, Quick Step, Team Katusha, Saxo Bank, Cofidis, Française Des Jeux, BBox en Vacansoleil bij de concurrentie een heel mooie zaak. Jan Bakelants rijdt met 2 minuten voorsprong alleen in de aanval in de slotrit maar moet omwille van darmproblemen even van de fiets waarna hij zijn plaats in het peloton terug inneemt.

31 juli: Kristof Goddaert wint het dernycriterium van Heist-op-den-Berg.

1 augustus: Sep Vanmarcke wordt profrenner bij Topsport Vlaanderen - Mercator.

2 augustus: Sep Vanmarcke pakt meteen uit met een 8ste plaats in de Sparkassen Giro.

2 augustus: Ook in de Sparkassen Giro: Kenny De Ketele raakt betrokken in een valpartij, wordt overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis maar de ziekenwagen raakt betrokken in een aanrijding. Een 2de ziekenwagen is nodig. Kenny heeft een barst in de nekwervel.

3 augustus: Kenny verlaat het ziekenhuis in Duitsland. Met een stevige brace om de nek neemt hij de trein! Doel: het ziekenhuis in Oudenaarde waar … echtgenote Sara beviel van dochtertje Lena!! Moeder en dochter stellen het heel goed en de papa sleurt en zich wel door, laat Kenny zelf nog weten ...

5 augustus: Nikolas Maes eindigt derde in de eerste etappe van de Ronde van Burgos.

6 augustus: Ben Hermans klopt onder meer Alejandro Valverde in de sprint en is 2de in de 2de etappe van de Ronde van Burgos en 2de in het klassement. Thomas De Gendt heeft even de blauwe trui van de tussenspurten.

7 augustus: Nikolas Maes wint rit 3 van de Ronde van Burgos, Ben Hermans voert het algemene klassement aan. Nikolas heeft ook de leiderstrui van de regularidad.

12 augustus: Preben Van Hecke ondergaat een operatie aan de knie.

25 augustus: Jan Bakelants is 9de in de eindstand van de Eneco Tour. Opmerkelijk is de prestatie in de tijdrit van Thomas De Gendt: 9de op 25 seconden van Boasson Hagen. Thomas stond lang aan de leiding omdat heel wat renners geremd werden nadat het begon te regenen.

26 augustus: Maarten Neyens wordt 4de in Druivenkoers Overijse.

30 augustus: Kris Boeckmans wint de Schaal Sels. Kris rijdt nog bij de beloften, hij wordt prof bij Topsport Vlaanderen – Mercator op 1 januari 2010.

10 september: Stijn Joseph maakte in Izegem zijn wederoptreden.

12 september: Kristof Goddaert spurt naar de 3de plaats in Parijs-Brussel.

12-19 september: Thomas De Gendt is in de Tour of Britain eindwinnaar van het bergklassement en het klassement van de tussenspurten. Om dat voor mekaar te krijgen reed hij in de 8 ritten samen meer dan 600 kilometer in de aanval. Op de twitter-account van de organisatoren lezen we: “That boy is incredible! “

30 september: Preben Van Hecke is terug, in Berlare trok hij mee in een kopgroep van 18 om uiteindelijk knap 3de te eindigen.

17 oktober: Topsport Vlaanderen - Mercator rijdt voor het eerst in de geschiedenis van de ploeg de koers van de vallende bladeren, de Ronde van Lombardije. Op bijna 3 minuten van winnaar Gilbert eindigt Jan Bakelants 47ste.

17 oktober: Kenny De Ketele wordt Europees kampioen op de piste achter de derny.

31 oktober: Kenny De Ketele en Tim Mertens winnen de ploegkoers in de eerste wereldbekermanche 2009/2010 op de piste.

9 december: op het gala van de Kristallen Fiets wordt Kris Boeckmans gelauwerd als beste jongere. Vanaf januari 2010 maakt hij bij onze ploeg zijn profdebuut.
27 december: Tim Mertens is Belgisch kampioen derny. Titelverdediger Kenny De Ketele moest afhaken omwille van gezondheidsproblemen.


Foto’s 2009

 

Jan Bakelants

 

 

trui 2009

 

 

sponsors 2009

 

Frederiek Nolf

geboren te Kortrijk op 10 februari 1987
Overleden te Doha, Qatar, op 5 februari 2009
Woonplaats Kuurne

Frederiek Nolf overleed in de nacht van 4 op 5 februari in zijn slaap. Onze net geen 22-jarige renner was in Qatar voor zijn eerste wedstrijd van het seizoen in zijn 2de jaar bij de profs en de ploeg.

Frederiek Nolf pagina, website 2009

Klik hier voor onze foto's van 2009

Frederiek Nolf

 

Team 2009, de renners 2009

"Topsport Vlaanderen - Mercator" startte in 2009 met 20 renners die uitkomen in competities op de weg en op de baan.

Negen nieuwe renners werden aangeworven: Geert Steurs, Tom Criel en de neo-profs Jan Bakelants, Thomas De Gendt, Ben Hermans, Klaas Lodewyck, Tim Mertens, Stijn Neirynck en Stijn Joseph.

De blijvers waren Kenny De Ketele, Nikolas Maes, Bart Vanheule, Johan Coenen, Sven Renders, Maarten Neyens, Preben Van Hecke, Kristof Goddaert, Kristof Vandewalle, Pieter Vanspeybrouck en de betreurde Frederiek Nolf.

 

Onze renners 2009

 

Zes overwinningen op de weg

 • Aug. 07: Nikolas Maes, rit/stage 3 Vuelta a Burgos (ESP., 2.HC)
 • Jul. 31: Kristof Goddaert, Dernyfestival Heist Op den Berg (Bel.)
 • Jul. 28: Thomas De Gendt, rit/stage 4 Tour de Wallonie (BEL., 2.HC)
 • Jul. 03: Kristof Goddaert, criterium Sint-Niklaas (Bel.)
 • Jun. 24: Thomas De Gendt, Intern. Wielertrofee Jong Maar Moedig I.W.T. (BEL., 1.2)
 • Mar. 15: Johan Coenen, Omloop v.h. Waasland, Stekene (Bel., 1.2)

 

Maes en Hermans - Ronde van Burgos

 

Vier eindoverwinningen in nevenklassementen op de weg

 • Ben Hermans beste jongere in Settimana Ciclistica Lombarda
 • Topsport Vlaanderen - Mercator beste ploeg in Tour de Wallonie
 • Thomas De Gendt bergtrui en tussenspurten Tour of Britain

 

Thomas De Gendt - Tour of Britain

 

Vijf overwinningen op de piste

 • Feb. 17-22: Kenny De Ketele (+ Risi), Lottozesdaagse, Hasselt (Bel.)
 • Feb. 14: Tim Mertens, wereldbeker scratch, eindstand
 • Okt. 18: Kenny De Ketele, Europees kampioen derny, Gent (Bel.)
 • Nov. 1: Kenny De Ketele / Tim Mertens, ploegkoers, Wereldbeker #1, Manchester (GBR)
 • Dec. 27: Tim Mertens, Belgisch kampioen derny, Gent (Bel.)

 

Kenny De Ketele - EK piste

 

Podiumplaatsen op de weg

21 podiumplaatsen op de weg, overwinningen inbegrepen

 

Kristof Goddaert - BK

 

Nieuwsarchief 2009

Download alle nieuwsberichten
van Topsport Vlaanderen - Mercator 2009

 

Alle resultaten 2009

Download alle resultaten
van Topsport Vlaanderen - Mercator 2009

 

UCI Europe Tour

Stand van Topsport Vlaanderen - Mercator in de ranking:
17de op 125 ploegen

 

Tot eind 2009 bij Topsport Vlaanderen:

 • Jan Bakelants (Omega Pharma - Lotto)
 • Ben Hermans (Team Radio Shack)
 • Nikolas Maes (Quick-Step)
 • Kristof Goddaert (AG2R)
 • Bart Vanheule (?)
 • Sven Renders (?)
 • Tom Criel (?)

Video's:

Calpe, Spain, January 2009

Training camp in Calpe (Spain), January 2009

Renners Vlaams-Brabant en Limburg 2009

Renners provincie Antwerpen 2009

Renners Oost-Vlaanderen 2009

Renners West-Vlaanderen 2009

Peugeot 2009

Vermarc Sport 2009

Eddy Merckx Cycles 2009