SINDS 1994

Terugblik op 2020

Foto’s en video’s 2020

8 januari
Renners en omkadering arriveren in het Spaanse Calpe voor de traditionele 10-daagse trainingsstage in de aanloop naar het nieuwe seizoen 2020. Onze ploeg heeft een UCI ProTeam licentie, de categorie net onder WorldTour.

9 februari: Knappe seizoensstart van Edward Planckaert in Zuid-Frankrijk: vijfde in de GP La Marseillaise en een paar dagen later derde in een door de wind en waaiers zeer zware openingsrit van de Ster van Bessèges. Uitendelijk eindigt Edward tiende in de eindstand in Bessèges.

23 februari: Onze delegatie in de Tour of Antalya met speerpunt Kenneth Van Rooy heeft schitterend werk geleverd. Kenneth leidde vanaf dag twee het puntenklassement en telde met enkel nog de slotrit te gaan slechts twee seconden achterstand in het algemeen klassement. Alles was nog mogelijk maar een val in de slotsprint betekende jammer genoeg het einde van die ambitie. De eindzege in het puntenklassement kwam gelukkig niet in gevaar en in de eindstand werd Kenneth tweede.

4 maart: Onze ploeg scoorde in de eerste competitieweken van dit jaar meer dan 450 UCI punten, en dat is een stuk beter dan enkele voorgaande jaren. Een delegatie met onder meer sportdirecteur Hans De Clercq en tien renners vertrok intussen naar het Spaanse Altea voor een trainingsstage van een week.

30 maart: Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gingen verregaande maatregelen van kracht die een belangrijke impact hebben op het dagelijkse leven van iedereen. Onder meer alle wielerwedstrijden werden verboden. Jammer maar super belangrijk, welzijn en gezondheid gaan voor.

27 juni: Het wielerseizoen 2020 deel 2 krijgt langzaam vorm en een periode van wekenlang individueel of in kleine groepjes trainen zit erop. Enkele groepstrainingen en ministages staan op de agenda. Onze renners kijken ernaar uit en staan te popelen om te koersen.

5 juli: De Grote Prijs Vermarcsport in Rotselaar is onze eerste competitie sinds de lockdown, een welkome test voor de herstart van het seizoen met UCI wedstrijden begin augustus.

18 augustus: Onze ploeg toont zich in Dwars door het Hageland, de eerste Belgische UCI-koers sinds de corona-pauze. Het parcours rond Diest is gekend: gravel, kort maar nijdige hellingen, kasseien en bij droog weer heel veel stof. Gilles De Wilde zat heel de dag in de spits, in de finale samen met Jordi Warlop die onze dichtste finisher werd.

19 augustus: De Tour de Wallonie 2020 zit erop, we kregen vier dagen stelselmatig opgebouwde spanning met aan het slot een fantastische derde plaats voor Amaury Capiot in de eindstand! Dikke chapeau aan Amaury en heel de ploeg! In de koninginnerit hield Amaury stand tussen kleppers als Gilbert, Van Avermaet, Naesen, Trentin, Stybar, Vliegen en Démare en werd hij knap zesde.

1 september: Amaury Capiot zorgde voor ereplaatsen in de Druivenkoers te Overijse en de Brussels Cycling Classic. Amaury trekt deze lijn heel het seizoen door, en verzamelt net als in 2019 een mooie korf ereplaatsen. Hij is onze volgende doorstromer, voor 2021 tekende hij een contract bij het Franse Team Arkéa Samsic.

12 september: Sasha Weemaes wint de Heylen Vastgoed Heistse Pijl, hij was de sterkste in de massasprint. Een grote kopgroep zonder renners van onze ploeg had in de finale bijna 1 minuut voorsprong, onze ploeg moest op volle kracht achtervolgen, pas kort voor de finish werden alle vluchters gegrepen en Sasha maakte het af! Sasha, goed gerodeerd na de Ronde van Hongarije, zat perfect gepositioneerd. Knap werk van hem en heel de ploeg.

23 september: Verzekeraar Baloise Insurance heeft haar partnership met het UCI ProTeam Sport Vlaanderen - Baloise met minstens 2 jaar verlengd tot eind 2022. Voor Sport Vlaanderen - Baloise is het een opsteker dat het ook in deze onzekere tijden kan blijven rekenen op deze stabiele langetermijnpartner.

28 september: Door een ongeval met vluchtmisdrijf komt er helaas een einde aan het wegseizoen 2020 voor Edward Planckaert. Onze vierdejaars prof onderging meteen een operatie aan de pezen van de rechtervoet. Edward kwam opnieuw in vorm en keek uit naar de Vlaamse klassiekers. Zijn progressie vanaf zijn debuut bij de profs ging gelukkig niet onopgemerkt voorbij, voor 2021 tekende Edward een contract bij Alpecin Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel.

4 oktober: Fabio Van den Bossche en Kenny De Ketele waren in het Zwitserse Aigle voor een reeks UCI classe 1 wedstrijden, het niveau net onder “wereldbeker”. Ze scoorden samen een reeks mooie uitslagen, waaronder twee overwinningen. 2020 werd vooral voor onze pistiers een leeg jaar, alle wintercompetitie werd geschrapt.

4 oktober: De balans van onze Binckbank Tour 2020 is in orde, met Kenneth Van Rooy hebben we de Super 8 strijdlust trui gewonnen, onze renners toonden zich overvloedig in beeld en in de zware slotrit naar Geraardsbergen werd Amaury Capiot dertiende op 1’14” van winnaar Mathieu van der Poel.

12 oktober: Bij de beloften wint Rune Herregodts Parijs-Tours. En dat na een solo van meer dan vijftig kilometer! Rune debuteert in 2021 als prof bij onze ploeg.

14 oktober: Fabio Van den Bossche behaalt brons in het omnium op de Europese kampioenschappen baanwielrennen voor beloften.

19 oktober: Fabio Van den Bossche toont zich in de Ronde van Vlaanderen. Fabio zat in de vroege vlucht en werd pas in de vlakke strook tussen de Paterberg en de Koppenberg gegrepen door de kop van de koers. Hij eindigde 67e op 7’26” van winnaar Mathieu van der Poel. Fabio was de jongste (20 jaar en 27 dagen) van alle deelnemers. Minder dan een week na het behalen van brons in het omnium op de Europese pistekampioenschappen U23 reed hij hier ruim 170 kilometer in de aanval. Amaury Capiot moest pas op de Taaienberg de kop van de koers laten gaan maar eindigde nog knap op plaats 22, op 2’41” van de winnaar.

10 november: 2020 Werd een apart corona-wielerjaar met vanaf augustus een grondig herschikte wielerkalender. Sport Vlaanderen - Baloise sluit het wegseizoen af op een knappe achtste plaats in de Europe Tour ranglijst bij de ploegen.

Foto’s en video’s 2020

Eddy Merckx fiets 2020 foto © Getty Images

2020, partners / sponsors


onze partners 2020

Team 2020, de renners

Sport Vlaanderen - Baloise startte in 2020 met 20 renners die uitkomen in competities op de weg en op de baan.

Vijf renners debuteerden bij de profs: Cedric Beullens, Sander De Pestel, Gilles De Wilde, Julian Mertens en Fabio Van Den Bossche.

De blijvers zijn: Amaury Capiot, Kenny De Ketele, Lindsay De Vylder, Kevin Deltombe, Robbe Ghys, Milan Menten, Edward Planckaert, Emiel Planckaert, Thomas Sprengers, Aaron Van Poucke, Kenneth Van Rooy, Aaron Verwilst, Jordi Warlop, Sasha Weemaes en Thimo Willems.

Sport Vlaanderen - Baloise 2019 (foto © Getty Images)

1 Overwinning op de weg, niveau nationale koersen

 • 12 september: Sasha Weemaes, Heylen Vastgoed Heistse Pijl (BEL)

2 Eindoverwinningen (truien) in nevenklassementen op de weg

 • 20-23 februari: Kenneth Van Rooy, puntenklassement Tour of Antalya (2.1 TUR)
 • 29 september - 3 Oktober: Kenneth Van Rooy, Super 8 strijdlust Binck Bank Tour (2.UWT BEL)

Kenneth Van Rooy, Super 8 strijdlust Binck Bank Tour foto © Getty Images

5 Overwinningen op de piste

 • 9-14 januari: Kenny De Ketele (+ Nils Politt), Sixdays Bremen (CL1, GER)
 • 25 september: Lindsay De Vylder (+ Jules Hesters)/strong> (+ Yoeri Havik), madison, Grand Prix Favorit Brno (CZE CL1)
 • 1-3 oktober: Fabio Van den Bossche, Afvalling, Aigle (SUI CL1)
 • 1-3 oktober: Fabio Van den Bossche, Puntenkoers, Aigle (SUI CL1)
 • 1-3 oktober: Kenny De Ketele, Omnium, Aigle (SUI CL1)

Fabio Van den Bossche, aanvaller in de Ronde van Vlaanderen 2020 Fabio Van den Bossche (foto © Getty Images)

Podiumplaatsen en top 10 op de weg
(CORONA JAAR)

6 podiumplaatsen op de weg (niveau UCI), overwinningen inbegrepen, 1 in overige koersen op de weg (kermiskoersen, criteriums, ...).
 

41 top 10 plaatsen op de weg (niveau UCI), overwinningen inbegrepen. 1 in overige koersen op de weg (kermiskoersen, criteriums, ...).
 

Nieuwsarchief 2020

Download alle nieuwsberichten 2020 (pdf)

 

Alle resultaten 2020

Download alle resultaten 2020 (pdf)

 

UCI Europe Tour

Sport Vlaanderen - Baloise op plaats 8 bij de Europe Tour ploegen.

 

Tot eind 2020 bij Sport Vlaanderen - Baloise:

 • Amaury Capiot
 • Kevin Deltombe
 • Milan Menten
 • Edward Planckaert
 • Emiel Planckaert

 
Amaury Capiot, Tour de Wallonie (met Gilbert, Stybar, Vliegen) Amaury Capiot, Tour de Wallonie (met Gilbert, Stybar, Vliegen) (foto © Getty Images)

 
Gilles De Wilde, Dwars door het Hageland, Diest Gilles De Wilde, Dwars door het Hageland, Diest (foto © Getty Images)

 
Groepstraining Ronde van Vlaanderen Groepstraining Ronde van Vlaanderen (foto © Stijn Audooren / Linearecta.be)