SINDS 1994

Terugblik op 2022

Foto’s en video’s 2022

17 januari: De verwachtingen voor het nieuwe wegseizoen zijn hoog, na een paar lastige jaren en een zeer moeilijke start in 2021 boekten 5 renners prachtige overwinningen en alle 5 zijn ze nog bij de ploeg. Andere renners kenden veel pech maar hebben nu een vlekkeloze winter achter de rug en zijn super gemotiveerd. En dan zijn er de zes nieuwkomers, neoprofs die de voorbije Corona jaren veel minder kansen kregen om zich in de kijker te rijden.

16 februari: El Rune Herregodts la victoria!! Ritwinst plus gele en groene trui in de Vuelta Ciclista a Andalucia! Rune Herregodts deed het in zijn eerste koers van 2022! Een maratonontsnapping, een spannende finale met een aanstormend peloton dat te laat komt en een spurt schouder aan schouder. En met veel dank aan Lindsay De Vylder, mee in de kopgroep.

17 februari: Rune Herregodts in het geel, onze renners in de Vuelta Ciclista a Andalucia toonden zich als ploeg van de klassementsleider aan de kop van het peloton. We hebben daarmee Sport Vlaanderen - Baloise als nooit tervoren in deze periode van het jaar internationaal in de kijker gezet. De mannen zijn fier en hun goesting is groter dan ooit!

13 maart: Sasha Weemaes wint de pelotonsprint voor de tweede plaats in de Dorpenomloop Rucphen (1.2 NED). Maikel Zijlaard won solo.

3 april: Vier Vlaamse Worldtour klassiekers gevolgd door een fantastische editie van Vlaanderens mooiste zitten erop, een formidabele periode voor onze renners die steeds prima in beeld reden en goede resultaten boekten. Lindsay De Vylder bracht meer dan 200 kilometer door in de vroege vlucht van de Ronde en koerst al van in februari op een zeer hoog nivaeu.

17 april: Gelukkige gezichten in januari toen bekend raakte dat we een uitnodiging kregen voor Paris-Roubaix 2022. En het werd de snelste helletocht ook. Jens Reynders toonde zich zoals we hem kennen: gretig, opvallend aanvallend vol overgave. Begeleid door lyrische woorden van Bradley Wiggins van op de motor op Eurosport toen Jens solo voor het pak uit reed.

1 mei: Nog enkele conclusies na de 5 heuvelklassiekers: Jenno Berckmoes was steeds één van de jongste deelnemers en hij deed veel meer dan gewoon uitrijden. Meesterlijk hoe hij zich nu al positioneert tussen de kleppers. En Kamiel Bonneu pakte een mooie 27e plaats in de Waalse Pijl op slechts 24 seconden van winnaar Dylan Teuns.

8 mei: Alex Colman reed in 5 van de 6 ritten van de Vierdaagse van Duinkerke in de aanval en werd eindwinnaar in het bergklassement.

8 mei: Sasha Weemaes wint in Helchteren de Trofee Maarten Wijnants.

16 mei: Schitterende resultaten in de Ronde van Hongarije! Met Kamiel Bonneu en Rune Herregodts pakten we P10 en P13 in het eindklassement, Sasha Weemaes voegde 4 top 10 plaatsen toe aan zijn palmares, Aaron Van Poucke reed vanaf dag 1 tot op het slotpodium in de bergtrui, aanvaller Jens Reynders stond na rit 2 een dagje aan de leiding in het algemene en in het puntenklassement, en dan waren er nog de lovende woorden van sportbestuurder Hans De Clercqs over Sander De Pestel: “de motor van de ploeg” (zoals ook al in eerdere koersen)!

29 mei: Gilles De Wilde zorgde in de meerdaagse Boucles de la Mayenne voor een derde eindzege op rij voor de ploeg in het bergklassement.

5 juni: P4 en P5 respectievelijk voor Rune Herregodts en Gilles De Wilde in de Brussels Cycling Classic, fantastisch maar toch was het meteen na de finish van deze kletsnatte editie vooral balen over de “net niet” podiumplaatsen. Acht renners uit de vroege vlucht hadden gesprint voor de zege.

12 juni: P3 podium voor Aaron Van Poucke in de eindstand van de ZLM Tour.

19 juni: Robbe Ghys sluit de Baloise Belgium Tour 2022 af op de elfde plaats in het algemeen klassement.

23 juni: Sterke tijdrit voor Rune Herregodts op het Belgisch kampioenschap, na de toppers Evenepoel, Lampaert en Campenaerts eindigt hij vierde.

4 juli: Verzekeraar Baloise Insurance verlengt haar sponsorcontract met de ploeg voor minstens twee jaar tot eind 2024.

25 juli: Winst in twee profkoersen op de nationale kalender: voor Jules Hesters in Ninove en voor Arne Marit in Westrozebeke.

7 augustus: Met ritzeges voor Rune Herregodts en Kamiel Bonneu, en Rune een dag in het geel en twee dagen in het groen, werd de Tsjechische Saska Tour een groot succes.

6 september: Kamiel Bonneu wint rit drie in de AJ Bell The Tour Of Britain. Kamiel was mee in de vlucht van de dag, de vier bleven nipt uit de greep van het peloton, en na een lange sprint pakte Kamiel zijn tweede profzege.

11 oktober: Ambiance aan het eind van de Sluitingsprijs Putte Kapellen, Arne Marit wint er zijn laatste wedstrijd voor de ploeg.

16 oktober: Op het WK baanwielrennen in Parijs pakt Lindsay De Vylder samen met Fabio Van den Bossche brons in de ploegkoers.

21 november: Robbe Ghys en Lindsay De Vylder zijn de verdiende winnaars geworden van de eeuwfeesteditie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent 2022.

31 december: Met ingang van 1 januari 2023 wordt onze ploeg omgedoopt tot Team Flanders - Baloise. Met 20 renners werd een contract afgesloten voor het jaar 2023. Zes renners zullen debuteren bij de profs: Arno Claeys, Toon Clynhens, Vince Gerits, Elias Maris, Vincent Van Hemelen en Noah Vandenbranden.

31 december: Zeven nieuwe doorstromers op onze lange lijst van toppers: Robbe Ghys, Rune Herregodts, Arne Marit, Julian Mertens, Jens Reynders, Kenneth Van Rooy en Sasha Weemaes.

 

Eddy Merckx fiets 2022 foto © Getty Images

2022, partners / sponsors


onze partners 2022

Team 2022, de renners

Sport Vlaanderen - Baloise startte in 2022 met 21 renners die uitkomen in competities op de weg en op de baan.

Zes renners debuteren bij de profs: Jenno Berckmoes, Kamiel Bonneu, Vito Braet, Tuur Dens, Milan Fretin en Jules Hesters.

De blijvers zijn Ruben Apers, Alex Colman, Sander De Pestel, Lindsay De Vylder, Gilles De Wilde, Robbe Ghys, Rune Herregodts, Arne Marit, Julian Mertens, Jens Reynders, Aaron van Poucke, Kenneth Van Rooy, Ward Vanhoof, Aaron Verwilst en Sasha Weemaes.

Sport Vlaanderen - Baloise 2022 (foto © Getty Images)

4 overwinningen op de weg, niveau UCI

 • 16 februari: Rune Herregodts, rit/stage 1 Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista del Sol (2.Pro ESP)
 • 4 augustus: Rune Herregodts, rit/stage 1 Sazka Tour (2.1 CZE)
 • 6 augustus: Kamiel Bonneu, rit/stage 3 Sazka Tour (2.1 CZE)
 • 6 september: Kamiel Bonneu, rit/stage 3 AJ Bell Tour of Britain (2.Pro UK)
   

 
Rune Herregodts Rune Herregodts (foto @ Getty Images)

5 overwinningen op de weg, niveau nationale (kermis)koersen en (derny)criteriums

 • 8 mei: Sasha Weemaes, Trofee Maarten Wijnants, Helchteren (BEL)
 • 21 juli: Jules Hesters, GP Beeckman - De Caluwé, Ninove (BEL)
 • 25 juli: Arne Marit, Westrozebeke (BEL)
 • 28 september: Gilles De Wilde, Memorial Fred De Bruyne, Berlare (BEL)
 • 11 oktober: Arne Marit, Nationale Sluitingsprijs, Putte-Kapellen (BEL)
   

 
Sasha Weemaes, Trofee Maarten Wijnants, Helchteren Sasha Weemaes, Trofee Maarten Wijnants, Helchteren (foto: Erik Van Breugel)

3 eindoverwinningen (truien) in nevenklassementen op de weg

 • 3-8 mei: Alex Colman, Bergklassement / Mountains classification, 4 Jours de Dunkerque / Grand Prix des Hauts de France (2.Pro FRA)
 • 12-16 mei: Aaron Van Poucke, Bergklassement / Mountains classification, Tour de Hongrie (HUN 2.1)
 • 26-29 mei: Gilles De Wilde, Bergklassement / Mountains classification, Boucles de la Mayenne (2.Pro FRA)
   

8 overwinningen op de piste

 • 5 februari: Jules Hesters, Scratch, Belgische kampioenschappen baanwielrennen
 • 5 februari: Jules Hesters, Afvalling, Belgische kampioenschappen baanwielrennen
 • 5 februari: Robbe Ghys, Puntenkoers, Belgische kampioenschappen baanwielrennen
 • 5 februari: Tuur Dens + Jules Hesters, Ploegkoers, Belgische kampioenschappen baanwielrennen
 • 13 mei: Jules Hesters, Afvalling, 2022 Tissot UCI Track Nations Cup, Milton (CDN CAN)
 • 6 juni: Lindsay De Vylder (+ Pollefliet) Madison, finale Bahnen-Tournee, Dudenhofen (CL1 - GER)
 • 10-12 november: Lindsay De Vylder (+ Van den Bossche), 3 Days DBC Copenhagen (DK)
 • 15-20 november: Lindsay De Vylder + Robbe Ghys, Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent (CL1 - Class 1 BEL)
   

 
Lindsay De Vylder en Robbe Ghys Lindsay De Vylder en Robbe Ghys, Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent, 2023 (foto © Getty Images)

1 overwinning in een beachrace

 • 4 december: Alex Colman, VTT Beachrace, Berck-sur-Mer (FRA)
   

Podiumplaatsen op de weg

12 podiumplaatsen op de weg (niveau UCI), overwinningen inbegrepen, 12 in overige koersen op de weg (kermiskoersen, criteriums, ...).
 

57 top 10 plaatsen op de weg (niveau UCI), overwinningen inbegrepen, 35 in overige koersen op de weg (kermiskoersen, criteriums, ...).
 

Nieuwsarchief 2022

Download alle nieuwsberichten 2022 (pdf)

 

Alle resultaten 2022

Download alle resultaten 2022 (pdf)

 

UCI Europe Tour 2022

Sport Vlaanderen - Baloise op plaats 7 bij de UCI Europe Tour ploegen.

 

Tot eind 2022 bij Sport Vlaanderen - Baloise:

 • Robbe Ghys
 • Rune Herregodts
 • Arne Marit
 • Julian Mertens
 • Jens Reynders
 • Kenneth Van Rooy
 • Sasha Weemaes

 
Kamiel Bonneu, AJ Bell Tour of Britain 2022 Kamiel Bonneu, AJ Bell Tour of Britain 2022 (foto © SWpix.com / AJ Bell Tour of Britain)

 
Rune Herregodts, vierde op BK ITT Rune Herregodts, vierde op BK ITT 2023 (foto © Getty Images)