TEAM 2023

Sportbestuurder Hans De Clercq

Hans De Clercq werd vanaf 1 januari 2011 sportbestuurder bij toen nog Topsport Vlaanderen - Mercator. Hij volgde in die functie Jean-Pierre Heynderickx op, die overstapte naar Lotto-Belisol.

Hans, gewezen profwielrenner, werd op 3 maart 1969 in Deinze geboren. Na een korte stage eind 1992 debuteerde hij in 1993 bij de profs. Twaalf actieve jaren heeft hij er op zitten in die categorie en dat was vrijwel steeds bij de ploegen van Palmans en Lotto. Onder meer ritten in het Circuit Franco-Belge, de Ronde van West-Vlaanderen en de Driedaagse De Panne staan op Hans zijn palmares. Zijn mooiste zege was misschien wel die in de Classic Haribo in Frankrijk, voorjaar 2001. Met een solo van 4 kilometer maakte hij het af. Kort nadien eindigde hij ook tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne, na Peter Van Petegem en voor Jo Planckaert. Hij bewees zijn plaats waard te zijn op het hoogste niveau en groeide uit tot een sterke en sluwe helper voor zijn kopmannen in klassiekers en rittenkoersen. Tweemaal reed hij de Ronde van Frankrijk. In 2002 werkte hij er mee aan de sprintzeges van groenetruidrager Robbie McEwen - onder andere die op de Champs Elysées - en in 2003 werd hij laatste in het eindklassement en dus “rode lantaarn”. De parades na de slotrit bezorgden hem onvergetelijke kippenvelmomenten.

Eind 2004 stopte Hans met koersen maar hij bleef actief in de wielersport. Zo was hij regelmatig co-commentator bij Sporza aan de zijde van Michel Wuyts en bij Exqi Sport, werd hij koersdirecteur van Gent-Wevelgem, en was hij van 2007 tot halfweg 2010 ploegleider bij Sunweb-ProJob, een ploeg met overwegend veldrijders.

Zowel bij Palmans als bij Lotto was Walter Planckaert sportdirecteur van Hans. Nu bij de respectievelijke Topsport Vlaanderen - ploegen vullen beide mekaar opnieuw perfect aan en zo leiden ze heel wat jonge renners naar verdere sportieve successen.

Hans De Clercq
Photo @GettySport