TEAM 2023

Sportbestuurder Kenny De Ketele

Kenny was beroepsrenner van 1 mei 2007 tot en met 2021, behoorde tot de beste pistiers van zijn generatie en reed al die jaren voor onze ploeg. Kenny ruilde als vijftienjarige het voetballen voor het wielrennen, trok naar Gent en koos met veel succes voor de piste. Dat resulteerde al snel in een korf overwinningen en in november 2005 reed hij zijn eerste zesdaagse van Gent. Gekoppeld aan Alexander Aeschbach werd hij meteen vijfde.

Begin 2009 in Hasselt pakte Kenny aan de zijde van de ervaren Zwitser Bruno Risi zijn eerste zesdaagsewinst bij de profs. Zijn stuurmanskunst op de piste demonstreerde Kenny op de slotdag van de zesdaagse van Gent 2010. In de spannende dernyfinale was de sprint met Iljo Keisse ingezet maar Kenny kreeg een klapband achteraan en bleef wonderwel overeind. De beelden van zijn acrobatie gingen de wereld rond. Eind 2011 won Kenny samen met Robert Bartko de zesdaagse van Gent, één zijn mooiste successen tot dan toe, voor de geboren Gentenaar ging een kinderdroom in vervulling. En dan kwam 2012: samen met Gijs Van Hoecke werd Kenny in het Australische Melbourne wereldkampioen ploegkoers. Kenny was de dirigent op weg naar dit succes, veertien jaar was het geleden dat België met Etienne De Wilde en Matthew Gilmore deze titel behaalde.

Bovenop die wereldtitel sieren 3 Olympische selecties, 5 Europese en 25 Belgische titels, nationale records, medailles, winst in wereldbekermanches en winst in 18 zesdaagses zijn palmares. Memorabel waren ook de zesdaagse zeges in Londen tegen het duo Bradley Wiggins en Marc Cavendish op topniveau. In Gent won Kenny vijf keer. De Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent 2021 werd zijn laatste koers, hij won deze met Robbe Ghys. Kort nadien bevestigde de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond de aanstelling van Kenny als assistent bondscoach baanwielrennen, naast de Nieuw-Zeelander Tim Carswell. Hij combineert die job met de functie als ploegleider bij onze ploeg, op die manier wordt de link met het wegprogramma van onze baanrenners behouden.

Kenny De Ketele
Photo @GettySport