SINDS 1994

Terugblik op 2012

Klik hier voor onze foto’s van 2012

21 januari: Het jaar begint goed met 3 nationale titels op de piste voor Dominique Cornu (puntenrit 30km., achtervolging 4000m. en scratch 15km.) plus één titel voor Gijs Van Hoecke (omnium)

10 februari: Ploegvoorstelling van Topsport Vlaanderen - Mercator 2012. Naast de traditionele steeds terugkerende ambities worden twee specifieke doelstellingen naar voor geschoven: vertegenwoordigd zijn in de selectie voor de Olympische Spelen baanwielrennen EN selectie afdwingen voor het WK-ploegentijdrit op de weg in het Nederlandse Valkenburg. Dat laatste is een nieuwe discipline voor merkenploegen waarvoor we ons voorafgaand moeten kwalificeren op punten, te verdienen in de grote koersen van de UCI Europe Tour tijdens het jaar.

20 februari: Op de Olympische piste in Londen, tijdens de laatste van 4 wereldbekermanches baanwielrennen, worden de Belgen met onder meer Dominique Cornu, Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke 4de in de ploegenachtervolging. Hierdoor is er zekerheid over deelname van de Belgische ploeg in dit nummer aan de Olympische Spelen. De Belgen verbreken 2 keer het nationaal record.

26 februari: Sep Vanmarcke, vorig jaar vanuit onze ploeg doorgestroomd naar team Garmin, wint de Omloop Het Nieuwsblad. Sven Vandousselaere was de sterkste man in de ontsnapping van de dag.

26 februari: Sven Jodts lanceert Tom Van Asbroeck in de sprint en Tom maakt het af! Met de Beverbeek Classic is zo de eerste overwinning op de weg van 2012 een feit.

11 maart: Preben Van Hecke wint solo de Omloop van het Waasland.

21 maart: Met nog 32 kilometer te gaan begint Niki Terpstra aan een solo-tocht richting overwinning in Dwars door Vlaanderen. Jelle Wallays was de laatste die in zijn gezelschap reed. Jelle werd 12de en Pieter Jacobs na een straffe remonte 13de.

25 maart: In Gent-Wevelgem koerst Stijn Neirynck 223 kilometers in de aanval.

1 april: Tom Boonen is de eerste winnaar van de ‘new look’ Ronde van Vlaanderen 2012. Bij onze ploeg is Pieter Jacobs al een paar weken onze sterkste man en dat bewees hij hier opnieuw.

4 april: De nationale ploeg met onder meer Kenny De Ketele, Dominique Cornu en Gijs Van Hoecke eindigt 6de op het WK baanwielrennen ploegenachtervolging in Melbourne en verbetert nog maar eens het nationaal record. Nieuwe besttijd: 4.02,317.

7 april: Tijdens de wereldkampioenschappen op de piste pakt Gijs Van Hoecke met een 9de plaats in het omnium een ticket voor de Spelen in Londen. Kenny De Ketele pakt brons in de puntenkoers.

8 april: Fantastisch nieuws, op het WK baanwielrennen in Melbourne pakten Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke goud in de ploegkoers. Veertien jaar was het geleden dat België deze titel behaalde, toen wonnen Etienne De Wilde en Matthew Gilmore.

11 april: Prachtige derde plaats voor Pieter Serry in de Brabantse Pijl.

15 april: Neo-prof Eliot Lietaer is onze man in de marathonvlucht tijdens de Amstel Gold Race.

21 april: Kevin De Jonghe wint de testtijdrit in Opoeteren.

3 mei: Onze renners leggen de ETT (Eddy Merckx time trial) op de pijnbank. De ETT is een nieuwe revolutionaire tijdritfiets.

12 mei: In Houthalen-Helchteren trakteert Jelle Wallays zichzelf één dag na zijn verjaardag met een eerste profoverwinning.

20 mei: Schitterende beurt van onze ploeg in de Glava Tour of Norway, bij de deelnemers waren er 6 ploegen uit de WorldTour maar wij hadden in de eindstand 3 renners in de top 10 en werden 2de in het bergklassement (Pieter Jacobs), het jongerenklassement (Pieter Serry) en het ploegenklassement.

28 mei: Pieter Serry is de beste jongere in de Ronde van België.

04 juni: Gijs Van Hoecke wint het dernycriterium in Ninove.

18 juni: Preben Van Hecke wint het bergklassement in de Ronde van Slovenië

22 juni:  Mercator verlengt het sponsorcontract met onze ploeg voor minstens twee jaar. De ploeg zal vanaf januari onder de naam Topsport Vlaanderen – Baloise in het peloton rijden. Vanaf januari 2013 wijzigt de naam Mercator immers in Baloise Insurance.

24 juni: Brons voor Sven “Doussie” Vandousselaere in het Belgisch Kampioenschap op de weg. Gedurende het hele voorjaar had Sven al massa’s kilometers in de aanval gereden en deze derde plaats is de kers op de taart.

28 juni: In een spurt met drie wint Tim Declercq de IWT Jong Maar Moedig te Oetingen.

11 juli: België stuurt 115 atleten naar de Olympische Spelen en daarbij zijn 3 renners van onze ploeg: Dominique Cornu, Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke.

11 juli: De GP van de stad Geel 2013 staat voor super teamwork met Tom Van Asbroeck als afwerker, zijn 2de overwinning van het seizoen.

16 juli: Topsport Vlaanderen – Mercator wint de topcompetitie ploegentijdrit in Borlo.

24 juli: Massaspurt in Westrozebeke, Michael Van Staeyen wint.

12 augustus: Tegenvaller op de Spelen in Londen, de resultaten van onze Olympiërs zijn onder de verwachtingen.

13 augustus: Met ereplaatsen voor Michael Van Staeyen (4 x top 10) en een 9de plaats in de zwaarste rit plus eindwinst in het klassement van de strijdlust voor Laurens De Vreese heeft onze ploeg zich getoond in de Worldtour meerdaagse Eneco Tour.

16 augustus: Topsport Vlaanderen - Mercator heeft zich gekwalificeerd voor deelname aan het WK-ploegentijdrit voor merkenploegen op de weg in het Nederlandse Valkenburg.

2 september: Topsport Vlaanderen - Mercator wint het ploegenklassement in de gloednieuwe tweedaagse World Ports Classic.

3 september: Jelle Wallays maakt indruk in de Grote Prijs Jef Scherens te Leuven. Om het met de woorden van Renaat ‘wielerman’ Schotte te zeggen: fenomenale koers gereden! En Stijn Neirynck wordt er - amper 2 maanden na een operatie aan de knie - 2de!

9 september: Mooie 4de plaats voor Michael Van Staeyen in Parijs-Brussel.

10 september: 4 van onze renners zijn geselecteerd voor het WK wielrennen U23 in het Nederlandse Valkenburg: Gijs Van Hoecke, Zico Waeytens en Tom Van Asbroeck voor de wegrit en Kevin De Jonghe voor de tijdrit.

17 september: Iedereen super tevreden na afloop van het WK ploegentijdrit voor merkenploegen. We gingen voor een stek ergens tussen 22 en 25 en het is 25 geworden.

23 september 2012: Op het wereldkampioenschap voor beloften U23 pakt Tom Van Asbroeck brons. Voor de Belgische beloften was het al 9 jaar geleden dat er nog eremetaal gehaald werd.

30 september: Stijn Neirynck wint het bergklassement in de Eurometropole Tour.

7 october: Fantastische tweede plaats voor Laurens De Vreese in Paris-Tours. Veel discussie ook achteraf want winnaar Marco Marcato gaf een kwakje en week helemaal van zijn lijn.

25 oktober: In de laatste ranking voor de UCI Europe Tour 2012 staat Michael Van Staeyen 14de op 1212 renners en Topsport Vlaanderen - Mercator 12de op 126 ploegen. Voor België zijn zowel Michael als de ploeg nummer 1! Dit bewijst wat een schitterend en regelmatig seizoen er werd neergezet.

28 oktober: Kenny De Ketele wint samen met Iljo Keisse de vierdaagse van Grenoble.

22 november: Bij de uitreiking van de Kristallen Fiets wordt Gijs Van Hoecke als laureaat uitgeroepen bij de jongeren.

25 november: Met nog één klassementsprint te gaan in de afsluitende ploegkoers loopt het fout voor Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke. Bij de aflossing komt Gijs ten val en Kenny moet nog een 5-tal ronden alleen verder. Onze wereldkampioenen eindigen zo 2de in de Zesdaagse van Gent.

3 december: Kenny De Ketele wint met de Nederlander Peter Schep de vierdaagse van Zürich.


Foto’s 2012

 

Pieter Serry in Brabantse Pijl 2012 Pieter Serry in Brabantse Pijl (Foto: TDWsport.com)

 

WK Ploegentijdrit 2012 Ploegentijdrit WK 2012 (Foto: Erik Van Breugel)

 

Laurens De Vreese, Paris-Tours 2012 Laurens De Vreese, Paris-Tours 2012 (Foto: TDWsport.com)

 

Team 2012, partners / sponsors

onze partners 2012

 

Team 2012, 23 renners

Topsport Vlaanderen - Mercator startte in 2012 met 23 renners die uitkomen in competities op de weg en op de baan.

Acht renners zijn nieuw in de ploeg: neo-profs Tim Declercq, Kevin De Jonghe, Eliot Lietaer, Tom Van Asbroeck, Gijs Van Hoecke, Arthur Vanoverberghe en Zico Waeytens en tweedejaarsprof Sven Vandousselaere.

De blijvers zijn Sander Armée, Dominique Cornu, Kenny De Ketele, Laurens De Vreese, Pieter Jacobs, Sven Jodts, Tim Mertens, Stijn Neirynck, Jarl Salomein, Pieter Serry, Preben Van Hecke, Michael Van Staeyen, Steven Van Vooren, Pieter Vanspeybrouck en Jelle Wallays.

Onze renners 2012

Negen overwinningen op de weg

 • 23 juli: Michael Van Staeyen, Westrozebeke (Bel.)
 • 15 juli: Topsport Vlaanderen - Mercator, Topcompetitie ploegentijdrit 56k, Borlo (Bel.)
 • 11 juli: Tom Van Asbroeck, GP van de stad Geel (Bel., 1.2)
 • 27 juni: Tim Declercq, IWT Jong Maar Moedig, Oetingen (Bel., 1.2)
 • 3 juni: Gijs Van Hoecke, Dernycriterium Ninove (Bel.)
 • 12 mei: Jelle Wallays, Pro Challenge, Houthalen-Helchteren (Bel.)
 • 21 april: Kevin De Jonghe, Nationale testtijdrit U23 Opoeteren (Bel.)
 • 12 maart: Preben Van Hecke, Omloop van het Waasland (Bel., 1.2)
 • 25 februari: Tom Van Asbroeck, Beverbeek Classic (Bel., 1.2)

Foto: Erik Van Breugel

Zes eindoverwinningen in nevenklassementen op de weg

 • 1­5 februari: Gijs Van Hoecke beste jongere Etoile de Bessèges (Fra., 2.1)
 • 23-­27 mei: Pieter Serry bergklassement Ronde van België (Bel., 2.HC)
 • 14-­17 juni: Preben Van Hecke bergklassement Tour de Slovénie (Slo., 2.1)
 • 6-­12 augustus: Laurens De Vreese prijs van de strijdlust Eneco Tour (Bel./Nld., WorldTour)
 • 31 aug.­1 sep.: Topsport Vlaanderen ­ Mercator ploegenstand World Ports Classic (Nld., 2.1)
 • 27-­30 september: Stijn Neirynck bergklassement FrancoBelge­Eurométropole Tour (Bel., 2.1)

Foto: TDWsport.com

Acht overwinningen op de piste

 • 15 december: Kenny De Ketele, Open Australian Madison Championships
 • 28 november - 1 december: Kenny De Ketele (+ Peter Schep), Sixday-Nights Zürich (Ch., 4days)
 • 24-27 oktober: Kenny De Ketele (+ Iljo Keisse), Vierdaagse van Grenoble (Fr.)
 • 8 april: Kenny De Ketele / Gijs Van Hoecke, Wereldkampioen Ploegkoers/Madison (Australië - Melbourne)
 • 21 januari: Dominique Cornu, Belgisch Kampioen Puntenrit 30km.
 • 22 januari: Dominique Cornu, Belgisch Kampioen Achtervolging 4000m.
 • 22 januari: Dominique Cornu, Belgisch Kampioen Scratch 15km.
 • 22 januari: Gijs Van Hoecke, Belgisch Kampioen Omnium

Foto: TDWsport.com

Podiumplaatsen op de weg

33 podiumplaatsen op de weg, overwinningen inbegrepen.

Foto: TDWsport.com

Nieuwsarchief 2012

Download alle nieuwsberichten 2012 (pdf)

 

Alle resultaten 2012

Download alle resultaten 2012 (pdf)

 

UCI Europe Tour

Stand van Topsport Vlaanderen - Mercator in de ranking:
12de op 126 ploegen

 

Tot eind 2012 bij Topsport Vlaanderen:

 • Pieter Serry (naar Omega Pharma - Quick-Step)
 • Sven Jodts (naar Colba Superano Ham)
 • Steven Van Vooren (naar An Post-Sean Kelly Team)

Video's:

Calpe: renners en ploegleiding over wegseizoen 2012

Ploegvoorstelling 2012 in de gebouwen van Mercator Verzekeringen te Antwerpen.

Interview Walter Planckaert, ploegvoorstelling 2012

Interview teammanager Christophe Sercu, 8 februari 2012

Belgisch openingsweekend wielrennen, Topsport Vlaanderen - Mercator in actie

Topsport Vlaanderen - Mercator toont teamwork in Beverbeek Classic 2012

Omkadering 2012

Voorbereiding 2012

2012: Op zoek naar succes

Start van De Ronde 2012

Debutanten in de Ronde van Vlaanderen 2012

Topsport Vlaanderen - Mercator als opleidingsploeg

Belgisch Kampioenschap wielrennen 2012

Brons voor Tom Van Asbroeck op WK U23 te Valkenburg

Laurens De Vreese tweede in de herfstklassieker Parijs - Tours

Start van de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent 2012

Lotto z6sdaagse Vlaanderen - Gent 2012 / finale

Minister Muyters en sportdirecteur Planckaert over het succes van de ploeg