SINDS 1994

Terugblik op 2013

Naar foto’s en video’s 2013

28 januari: In de GP Cycliste la Marseillaise wordt Sander Armée op 10 meter van de finish gegrepen door het spurtende peloton.

31 januari: Fantastische start in de Ster van Bessèges, Michael Van Staeyen wint in een massaspurt de eerste rit. Zijn verlengd Zuiders verblijf na onze ploegstage in Calpe leverde vruchten op voor onze coureur van de zon.

13 februari: Topsport Vlaanderen - Baloise 2013 werd in de gebouwen van Baloise Insurance voorgesteld aan pers en genodigden. 2013 is een jubileumjaar voor de ploeg, aan het eind mogen we trots terugblikken op 20 seizoenen in het profpeloton!

16 februari: In de eerste rit van de Volta ao Algarve verschalkte neoprof Thomas Sprengers bija het Team Blanco treintje van spurter Theo Bos. Pas op 40 meter van de finish werd Thomas gegrepen.

23 februari: Sven Vandousselaere zorgt voor de verrassing van de dag. Na 198,9 kilometer, 12 beklimmingen en 8 kasseistroken spurtte hij naar de derde plaats in de Omloop het Nieuwsblad. Een fantastische prestatie in de diepvriestemperaturen die Vlaanderen toen teisterden.

10 maart: Pieter Jacobs pakt zijn eerste! Na Preben Van Hecke in 2012 won nu Pieter de Omloop van het Waasland.

12 maart: Heroïek in de Ronde van Drenthe! De temperatuur kwam nooit boven één graad Celcius. Slechts 32 renners bereikten de finish en verder was het daar in Drente een waar slagveld door valpartijen, materiaalpech, onderkoelde renners, een tekort aan bezemwagens, renners die even van de planeet verdwenen leken enz. Chapeau voor Tim Declercq en Stijn Neirynck die uitreden en mee koers maakten.

1 april: Laurens De Vreese zit dik drie uur mee in de aanval in de Ronde Van Vlaanderen. Op minder dan 40 kilometer van de finish werd hij gegrepen.

11 mei: Nooit geziene balans in verband met ziektes, valpartijen en kwetsuren in onze ploeg! Kevin De Jonghe (30 april, zware val in de Triptyque des Monts et Châteaux en seizoen voorbij), Dominique Cornu (heupoperatie op 18 april), Jelle Wallays (out door knieletsel), Zico Waeytens (operaties omwille van het compartimentsyndroom), Tim Declercq (valpartij halfweg april in de Tro Bro Léon, complexe breuk in de hand), Thomas Sprengers (einde maart geveld door klierkoorts), Jarl Salomein (zware val in de tweede rit van de Vierdaagse van Duinkerke begin mei), Eliot Lietaer (val en sleutelbeenbreuk, 2 operaties), Sven Vandousselaere (maand out door knieblessure), Laurens De Vreese (2 keer kort tijd out door ziekte), Stijn Neirynck (ziek), Sander Armée (hamstring probleem) en Kenneth Vanbilsen (later aan het seizoen begonnen omwille van een operatie afgelopen winter) zijn lange tijd out.

12 mei: Pieter Jacobs wordt tweede in Rund um Köln, een sterk bezette Duitse 1.1 koers.

27 mei: Ferme prestatie aan het eind van een slopende Baloise Belgium Tour, Laurens De Vreese pakt de trui van de strijdlust.

24 juni: In het Belgisch Kampioenschap te La Roche eindigt Laurens De Vreese schitterend 10de, voor hem enkel ‘des hommes forts’!

27 juni: Tim Declercq bis in Internationale Wielertrofee Jong Maar Moedig I.W.T. Met Kenneth Vanbilsen op de tweede plaats en Jelle Wallays als vierde hadden we 3 man in de top 4.

9 juli: Tom Van Asbroeck wint de 2e editie van de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré. In een millimetersprint!

11 juli: Knap staaltje teamwork en overwinning voor Yves Lampaert in de GP van de stad Geel.

15 juli: Goud voor Jasper De Buyst op EK Omnium Baanwielrennen.

23 juli: Veel geluk bij ongeluk voor Sander Armée in eerste rit van de Tour de Wallonie. Hij reed uit na een val maar achteraf in het ziekenhuis werd een nekwervelbreuk vastgesteld. Einde seizoen maar gelukkig kan Sander doorstromen: in 2014 zal hij koersen bij Lotto Belisol.

7 augustus: Preben Van Hecke wint Antwerpse Havenpijl

12 augustus: Yves Lampaert knap vijfde in BK tijdrijden, hij ging daarmee enkele gevestigde kleppers vooraf.

16 augustus: Eurosport commentator José Been - de eerste vaste vrouwelijke wielercommentator van Europa - trakteert onze aanvallers in de Eneco Tour op taart.

30 augustus: Fantastische dag voor Jelle Wallays in de World Ports Classic, hij won solo de eerste rit en pakte alle truien! Het peloton met de spurters kwam 26 seconden te laat.

1 september: Opnieuw succes voor Pieter Jacobs, na een sterk nummertje wint hij met een solo van 20 kilometer de 88e Schaals Sels. Michael Van Staeyen was kort daarop de snelste van een achtervolgend groepje en werd tweede.

19 september: Fantastische prestatie van Zico Waeytens aan het eind van een zo moeilijk jaar, zevende in de GP van Wallonië!

20 september: In de Grand Prix de la Somme Conseil Général pakt Preben Van Hecke vlot zijn 2de zege van het jaar.

22 september: Opdracht volbracht: Topsport Vlaanderen - Baloise 22ste in UCI Wereldkampioenschappen op de weg te Firenze, ploegentijdrit.

27 september: En Preben Van Hecke, hij gaat door, hij wint de Memorial Fred De Bruyne in Berlare.

14 oktober: Michael Van Staeyen spurt naar de vijfde plaats in de klassieker Paris-Tours. Hij sluit het seizoen af als zesde in het individuele rennersklassement van de UCI Europe Tour! Dat is nog 8 plaatsen beter dan het jaar voordien.

14 oktober: In de ploegenstand voor de UCI Europe Tour eindigt Topsport Vlaanderen - Baloise derde. 2013 was voor onze wegrenners - ondanks vele ziektes en valpartijen - een schitterend jaar met enorm veel regelmaat en 10 overwinningen waarvan 9 in UCI koersen. Op 126 ploegen eindigen enkel Team Europcar en IAM Cycling voor ons.

27 oktober: Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke pakken de eindzege in de zesdaagse van Amsterdam.

23 november: De Vlaanderen wielerploeg viert zijn twintigste verjaardag in het ICC te Gent. Bij de genodigden op het feestje alle (ex-)renners van het team. Naast het huidige management en personeel tekenden onder meer ook Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters, oprichter Fons Leroy, bezielers Eddy Merckx en Frans Verbeek, en voormalig sportbestuurder Jean-Pierre Heynderickx present. Iedereen werd later op de avond verwelkomd op de 6-daagse Vlaanderen-Gent om er te supporteren voor onze pistiers.

24 november: Laurens De Vreese wint op het strand van De Panne de Lotto Panne Beach Endurance, een internationale strandrace voor mountainbikes.

24 november: Jasper De Buyst en de Duitser Leif Lampater winnen de 73ste Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent. Jasper is nog maar 20 en schenkt zichzelf het mooiste verjaardagscadeau.

7 december: In de UCI Wereldbeker piste zijn we twee manches ver en Jasper De Buyst leidt in de stand voor het omnium. De eerste WB-wedstrijd, in Manchester, had Jasper gewonnen.

 

Naar foto’s en video’s 2013

 

 
Jelle Wallays Foto: ©TDWsport.com

Sven Vandousselaere Foto: ©TDWsport.com

Laurens De Vreese Foto: © Erik Van Breugel | Cyclingmoments.com

Team 2013, de renners

Topsport Vlaanderen - Mercator startte in 2013 met 25 renners die uitkomen in competities op de weg en op de baan.

Vijf renners debuteerden bij de profs: Jasper De Buyst, Sander Helven, Yves Lampaert, Thomas Sprengers en Kenneth Vanbilsen.

De blijvers: Sander Armée, Dominique Cornu, Tim Declercq, Kevin De Jonghe, Kenny De Ketele, Laurens De Vreese, Pieter Jacobs, Eliot Lietaer, Tim Mertens, Stijn Neirynck, Jarl Salomein, Tom Van Asbroeck, Preben Van Hecke, Gijs Van Hoecke, Michael Van Staeyen, Sven Vandousselaere, Arthur Vanoverberghe, Pieter Vanspeybrouck, Jelle Wallays en Zico Waeyten.

Onze renners 2013 Foto: ©TDWsport.com

Tien overwinningen op de weg

 • 26 september 2013: Preben Van Hecke, Memorial Fred De Bruyne, Berlare (BEL.)
 • 20 september 2013: Preben Van Hecke, Grand Prix de la Somme Conseil Général (FRA 1.1)
 • 1 september 2013: Pieter Jacobs, Schaal Sels, Merksem (BEL 1.1)
 • 30 augustus 2013: Jelle Wallays, rit/stage 1 World Ports Classic (NED 2.1)
 • 4 augustus 2013: Preben Van Hecke, Antwerpse Havenpijl (BEL 1.2)
 • 11 juli 2013: Yves Lampaert, GP van de Stad Geel (BEL., 1.2)
 • 7 juli 2013: Tom Van Asbroeck, Roeselare (BEL.)
 • 26 juni 2013: Tim Declercq, Internationale Wielertrofee Jong Maar Moedig I.W.T. (BEL 1.2)
 • 10 maart 2013: Pieter Jacobs, Omloop van het Waasland (BEL 1.2)
 • 30 januari 2013: Michael Van Staeyen, rit/stage 1 Etoile de Bessèges (Fra., 2.1)

 
Yves Lampaert Foto: Erik Van Breugel

Vijf eindoverwinningen (truien) in nevenklassementen op de weg

 • 16-18 augustus 2013: Kenneth Vanbilsen, bergklassement Tour des Fjords (NOR 2.1)
 • 12-18 augustus 2013: Laurens De Vreese, strijdlustklassement Eneco Tour (UCI WorldTour, BEL)
 • 12-16 juni 2013: Yves Lampaert, sprintklassement Ster ZLM Toer GP Jan van Heeswijk (NED 2.1)
 • 22-26 mei 2013: Laurens De Vreese, strijdlust, Baloise Belgium Tour (Bel., 1.HC)
 • 1-3 maart 2013: Jelle Wallays, eindstand rushes Driedaagse van West-Vlaanderen (Bel 2.1)

 
Jelle Wallays Foto: © An Wauters

Eén mountainbike overwinning

 • 24 november 2013: Laurens De Vreese, MTB Lotto Panne Beach Endurance (BEL)

Dertien overwinningen op de piste

 • 28-29 december 2013: Jasper De Buyst (+ Iljo Keisse), BK baanwielrennen, madison (BEL)
 • 28-29 december 2013: Jasper De Buyst, BK baanwielrennen, puntenkoers (BEL)
 • 21 december 2013: Kenny De Ketele (+ Leif Lampater), Australian Madison Championship, Melbourne
 • 19-24 november 2013: Jasper De Buyst (+ Leif Lampater), Lotto z6s-daagse Vlaanderen-Gent (BEL)
 • 1-3 november 2013: Jasper De Buyst, Omnium UCI Track World Cup I, Manchester (GBR)
 • 21-26 oktober 2013: Kenny De Ketele + Gijs Van Hoecke, Zesdaagse van Amsterdam (NDL.)
 • 3-5 oktober 2013: Jasper De Buyst + Kenny De Ketele, Madison, Classement général 3 Jours d'Aigle (Ch.)
 • 3-5 oktober 2013: Jasper De Buyst, Omnium, 3 Jours d’Aigle (Ch.)
 • 7 september 2013: Jasper De Buyst + Kenny De Ketele, Ploegkoers, UCI International Belgian Open, Gent (BEL.)
 • 6-7 september 2013: Jasper De Buyst, Omnium, UCI International Belgian Open, Gent (BEL.)
 • 6 september 2013: Kenny De Ketele, Puntenkoers, UCI International Belgian Open, Gent (BEL.)
 • 1 september 2013: Tim Mertens, Puntenkoers, UCI International Grand Prix Poland - Pruskow (POL)
 • 12-13 juli 2013: Jasper De Buyst, Omnium, Track U23 European Championships - Anadia (POR)

 
Podium zesdaagse Gent 2013 Foto: ©TDWsport.com

Ereplaatsen en top 10 plaatsen op de weg

43 podiumplaatsen op de weg - 172 top 10 plaatsen op de weg.

Foto: TDWsport.com

Nieuwsarchief 2013

Download alle nieuwsberichten 2013 (pdf)

 

Alle resultaten 2013

Download alle resultaten 2013 (pdf)

 

UCI Europe Tour

Stand van Topsport Vlaanderen - Baloise in de ranking:
3de op ploegen

 

Tot eind 2013 bij Topsport Vlaanderen:

 • Sander Armée (naar Lotto - Belisol)
 • Dominique Cornu (naar Sunweb Napoleon Games)
 • Laurens De Vreese (naar Wanty-Groupe Robert)
 • Tim Mertens (gestopt)
 • Stijn Neirynck (gestopt)
 • Sven Vandousselaere (naar Vastgoedservice - Golden Palace)

 

2013, partners / sponsors


onze partners 2012